Prijava
Prijava
Profil pri mömaxu že imam
Pozabljeno geslo?
Računa pri mömaxu še nimam Registriraj se zdaj
E-novice Poslovne enote

Zavese

35 izdelkov

Vodnik po zavesah ǀ Vse informacije glede
nakupa zaves

Kako lahko namestite zavese, katere možnosti pritrditve so na voljo in katera zavesa je primerna za kateri prostor? Preberite vse pomembne nasvete v vodniku po zavesah!

Vodnik po zavesah: nasveti in informacije za nakup

Udobnost, zaščita pred pogledi ali zatemnitev – zavese izpolnjujejo veliko nalog, da se lahko mi v našem domu počutimo prijetno in varno. Nakup zaves zato ni enostavna zadeva, ki bi jo lahko opravili hitro in mimogrede. Nasprotno, potrebno je skrbno izbrati barvo, vzorec in kroj, da se lahko povsem po želji oblikuje učinek v prostoru. Tudi na vpad svetlobe in zasebnost se da vplivati s stopnjo prosojnosti blaga za zaveso. Poleg videza je potrebno upoštevati tudi praktične vidike, kot na primer kako lahko nove zavese montirate. Sem sodi med drugim tudi odločitev med karniso ali vodilom. Na to in še mnoga druga vprašanja vam bomo odgovorili v našem vodniku po zavesah!
Zatemnitvena zavesa v bež barvi iz mömaxa.

1. korak: stopnja prosojnosti

Prvi korak pri nakupu zavese je, da izberete pravo prosojnost. Kako prosojna je zavesa, je odvisno predvsem od želene funkcije. Želite prostor tako podnevi kot tudi ponoči zaščititi pred radovednimi pogledi, vas ponoči moti svetloba cestne svetilke ali pa iščete dekorativen okras za okno? Pri tem je idealna stopnja prosojnosti odvisna tudi od predvidenega prostora. Prosojno in pol prosojno blago, kot je voile ali organza, se še posebej poda v dnevne in jedilne prostore, medtem ko so gosteje tkane zavese bolj priljubljene v spalnicah in otroških sobah.

Po želji je seveda možno kombinirati tudi več variant zaves med seboj. Klasično se kombinira dve neprosojni ali zatemnitveni stranski zavesi s prosojno ali pol prosojno zaveso. Ponoči lahko stranske dele zagrnete skupaj, medtem ko je podnevi zaščite pred pogledi že dovolj. Pri kombiniranju zaves ni meja za ustvarjalnost: živahni vzorci na prosojnih zavesah pridejo bolje do izraza, če je na strani enobarvno in neprosojno blago. Obenem ima ta kombinacija pomirjujoč učinek na to, kakšen efekt ima prostor.

Prosojne

Prosojne zavese so izredno prepustne za svetlobo, zaradi česar delujejo lažje, zračno in prijazno. Zato so še posebej primerne za majhne temne prostore. Njihov namen je povsem dekorativen, zato so na voljo v še posebno veliko barvah, vzorcih in različicah.

Polprosojne

Pol prosojne zavese, imenovane tudi »vmesne« zavese, podnevi nudijo določeno zaščito pred pogledi, pri čemer predvsem svetle barve bolje odbijajo sončno svetlobo. Pol prosojne zavese tako ne spustijo skozi nobenega radovednega pogleda, zato pa veliko mero svetlobe. Tudi pogleda navzven skoraj ne ovirajo.

Neprosojne

Za zaščito pred pogledi zvečer ali ponoči, ko je znotraj prižgana luč, poskrbijo neprosojne zavese. Večinoma se zagrnejo le zvečer in tako zakrijejo žaluzije, rolo ali okensko steklo. Zakrijejo lahko tudi ne posebno lepe okenske odprtine. Prostor zaradi tega deluje še posebej udobno in prijetno.

Zatemnitvene

Če imate med spanjem najraje popolno temo, potem vam bodo ustrezale zatemnitvene zavese. Te za svetlobo neprepustne zavese imajo pogosto tudi učinek izolacije pred toploto in mrazom in so zato odlične za spalnico ali otroško sobo. Prav tako je z zatemnitvenimi zavesami do 100 % poskrbljeno za zaščito pred pogledi.

2. korak: izdelava

Učinek zavese je močno odvisen od izdelave. Način pritrditve zavese na karniso ali vodilo in gube, ki pri tem nastanejo, imajo namreč velik vpliv na to, kakšen učinek ima zavesa v prostoru. Tudi vzorec ali barvo zavese se lahko zaradi tega povsem drugače zaznava. Kombinirani trak, poznan tudi kot trak za nabiranje zaves, poskrbi za gube s fiksiranim razmakom. Pri univerzalnem traku ali fleksibilnejšem traku za nabiranje zaves je več svobode pri oblikovanju gub.

Obročki

Pritrditev zavese s pomočjo integriranih obročkov ima moderen učinek in je dokaj nekomplicirana. S kovinskimi obroči jo lahko potegnete na karniso brez nadaljnjih dodatkov. Pozor: premer karnise ne sme biti prevelik, da se lahko obročke brez težav premika.

Nasvet vodnika po zavesah: Imate doma že vodilo za zavese, a si želite nove zavese z obročki? S kljukicami za obročke to ne bo problem! Obroče se vstavi v obročke, drsnike se potisne v vodilo.

Vidne zanke

Zavese s prišitimi zankami lahko prav tako kot zavese z obročki v hipu naberete na karniso. Primerne so predvsem takrat, kadar je potrebno poudariti karniso, ker karnise ne zakrijejo z blagom v celoti.

Zavese z vidnimi zankami lahko s pomočjo drsnikov za zanke namestite tudi na vodilo za zaveso. Pri tej varianti za zavese je velikokrat všit univerzalni trak, tako da se lahko uporabi enostavne drsnike za vodilo za zaveso.

Skrite zanke

Zavese s skritimi zankami so v veliki meri opremljene z všitim univerzalnim trakom. Prednost tega načina pritrjevanja je, da karnisa izgine za blagom zavese in tako optično da prednost blagu zavese in njegovemu vzorcu. In ne pozabite: če ima zavesa poleg tega univerzalni trak, jo lahko s pomočjo drsnikov uporabljate tudi v kombinaciji z vodilom.

Končana zavesa s kombiniranim trakom

Veliko končanih zaves ima na zadnji strani kombinirani trak. Pri tem načinu pritrjevanja zavese so potrebni drsniki (kot so drsniki s kolescem ali kljukice za nabiranje), ti se vstavijo v kombinirani trak, da se zaveso lahko vpelje v vodilo. Končni in vmesni zaporni elementi preprečujejo, da bi zavesa pri odgrinjanju in zagrinjanju padla dol ali da bi se naborki oz. gube premikali na neželen način. Kombinirani trak, imenovan tudi trak za zavese, ima poleg tega zanke iz finih niti, tako da se lahko tudi ta varianta zavese namesti na karniso.

3. korak: namestitev

V zadnjem koraku se je potrebno odločiti, ali je boljša izbira karnisa ali vodilo. Od tega je namreč odvisno, kako se zaveso lahko namesti. Ne glede na to ali želite opremljati povsem na novo in želite izvedeti več o prednostih posameznega načina namestitve ali pa v vašem domu že imate karniso ali vodilo in želite najti ustrezno zaveso zanjo oz. zanj: v našem vodniku po zavesah boste dobili pomembne napotke!

Karnise v srebrni in beli barvi iz mömaxa.
Večtirno vodilo za zavese v sivi barvi iz momaxa.

Karnisa

Preprosta in dekorativna: ti dve lastnosti odlikujeta karniso. Z različnimi dolžinami in izvlečnimi modeli se prilagodi vsakemu oknu. Tudi pri dizajnu je zelo vsestranska: z naravnim lesom, elegantno kovino in vsestransko umetno maso ter variabilnimi zaključnimi deli lahko ustvarite različne videze. Karnise so primerne za še posebno veliko vrst zaves:

• zavese z obročki
• zavese z vidnimi in skritimi zankami
• končane zavese s kombiniranim trakom

Celotna ponudba karnis

Vodilo za zavese

Vodilo za zavese ni primerno le za panelno zaveso, temveč tudi pri majhnem razmaku med stropom in oknom. Za razliko od karnis se lahko pri večtirnih vodilih namesti tudi več zaves. Vodila za zavese se lahko pritrdi tako na steno kot tudi na strop in se jih – s pravimi dodatki – uporabi za različne vrste zaves:

• z vidnimi zankami (z drsniki za zanke)
• zavese z zankami (z vidnimi in skritimi zankami), ki imajo všit univerzalni trak
• panelna zavesa z vodilom za panelno zaveso
• končane zavese s kombiniranim trakom
• zavese z obročki le s kljukicami za obročke

Celotna ponudba vodil za zavese

Mijin nasvet: zatemnitvene zavese

mia_tipp1
V globok spanec se lahko potopim le v zatemnjenih prostorih. Da mi v spalnico ne bi sijali polna luna ali ulična osvetljava, so zatemnitvene zavese obvezne. Tudi podnevi dobro služijo in varujejo pred slepečo sončno svetlobo. Kot da ne bi bili že to dovolj dobri argumenti, zatemnitvene zavese absorbirajo zvoke in imajo učinek izolacije pred mrazom in toploto.

Razlaga različnih piktogramov pri mömaxu.